Steeds vaker hoor ik mensen verzuchten dat ze ‘vroeger zo graag tekenden’, dat ze ‘er geen tijd meer voor hebben’ of dat ze ‘geen creatief talent hebben’. Allemaal gedachten die een klimaat vormen waarin creativiteit geen ruimte krijgt…. En dat terwijl ieder mens creatief is. What happened?

Competenties: interne criticus aan het woord

Iedereen was ooit creatief, maar op de een of andere manier zijn we anders gaan denken en anders gaan doen. Vraag een groep kinderen van groep 3 of ze goed kunnen tekenen en  vrijwel alle handen zullen omhoog gaan. Stel je diezelfde vraag in groep 8, en slechts enkelen steken hun vinger op. En 10 jaar later zal slechts een enkeling aangeven goed en graag te tekenen. Vreemd toch? Want welbeschouwd zijn we in de loop van onze jeugd beter gaan tekenen, schilderen en fotograferen.

This happened: we zijn onze onbevangenheid verloren, ook op creatief gebied. En we zijn andere dingen belangrijker gaan vinden. Lezen, taal, rekenen. De linkerhersenhelft heeft overuren gemaakt en is gaan bepalen hoe we over onze eigen creativiteit denken. En dat is niet zo fijn, want we vinden er nogal wat van. Heel veel mensen zijn niet tevreden – ongezouten kritisch – over hun eigen creativiteit. En helaas zorgt dat voor een negatieve spiraal. De negatieve gedachten over jouw creativiteit zijn uiteindelijk funest voor diezelfde creativiteit. En dat is zo ontzettend jammer!

Behoeften: agenda aan het woord

En het wordt nog gekker: want veel mensen hebben in deze hectische maatschappij van digitaal beeld en drukke agenda’s behoefte aan ruimte voor ontspanning, persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing en reflectie. Creativiteit past prima in dat verlangen. En tóch gaat men vaak niet aan de slag. Ken je de Indiase wijsheid: als je geen tijd hebt om te mediteren, mediteer dan twee keer zo lang? Wel, deze is zeker ook van toepassing op creatief actief zijn!

Verlangens: jij aan het woord (hehe.. eindelijk)

Competenties, behoeften. Ze zijn er! Wat je er ook van vindt. Maar veel belangrijker is jouw verlangen. Jouw verlangen naar een creatiever leven. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook jouw verlangen. Wat zou er gebeuren als je handen en voeten gaat geven aan jouw verlangen naar een creatiever leven? Ik ben ervan overtuigd dat jouw creatieve flow dan positief gaat groeien. Aan de slag!

 

Creativiteit is pokon

Creativiteit is voor heel veel mensen geen hobby al gaan ze er wel zo mee om. Creativiteit is pokon voor de ziel. En voor het brein. Creatief bezig zijn stimuleert ideeën, inzichten, kennis, oplossend vermogen. Je wordt rustiger, waardoor er ruimte is voor subtielere gedachten. Een andere manier van kijken: oude gewoontes loslaten en nieuwe manieren om ergens mee om te gaan, buiten de lijntjes en out of the box. Creativiteit geeft ruimte voor ontwikkeling op elk vlak.

 

Als linker- en rechter hersenhelft met elkaar communiceren is er ruimte voor groei.
Mindmatterz is ervan overtuigd dat iedereen creatief is én dat heel veel mensen zich een stuk beter voelen als ze creatief bezig zijn. Belemmerende overtuigingen overboord en gaan! Enne… er mag gelachen worden!

Ik geloof dat een creatief leven niet iets is van talent, maar van doen. En doen. Maken. En maken. En maken. En….. veel plezier hebben! Als je uit de maalstroom van negatieve gedachten stapt, zul je je gaan verwonderen, gaan leren, plezier hebben. En als je dat plezier (weer) hebt, gaat het stromen. Creativiteit zit in ieder mens.

Ben je nog niet overtuigd? Volg dan het halfjaarprogramma of een van de workshops van Mindmatterz. Creative Boostcamp bijvoorbeeld (de interne criticus te lijf!) of de dagworkshop Voortreffelijke Visuals. Wedden dat jij straks heel anders naar jouw eigen creativiteit kijkt?

“Every child was first an artist. The problem is staying an artist when you grow up.”

Picasso