Kinderen zijn nog ‘fearless’ als het gaat om kunst. Zij zijn gewoon lekker bezig, zonder verwachting, zonder grenzen en met veel plezier. Intuïtief, met hun hart en handen en niet met hun hoofd. Ik heb veel tekeningen van mijn dochters bewaard en soms kan ik er met tranen in mijn ogen naar kijken. Wat een grenzeloosheid en wat een overtuiging!

Wij grote mensen kunnen daar veel van leren: we hebben nogal wat los te laten voordat we echt fearless zijn. Want wie kent ze niet: gedachten over mislukken, angst voor een tegenvallend resultaat, belemmerende overtuigingen over de kwaliteit van het werk, stress over de tijd die je eigenlijk helemaal niet hebt om creatief bezig te zijn. Fearless… nee, dat zijn wij volwassenen doorgaans niet op dit vlak.

Een tijd geleden volgde ik een cursus Fealess Art bij Annie Hamman, een Russische in Zuid-Afrika wonende kunstenares. Een online-cursus, en daar was een reden voor. Ik deed de cursus namelijk samen met mijn special need dochter van toen 9. Annie daagde ons uit om samen een piece of art te maken. Waaaat? Dacht ik. Samen met Wende? Ze heeft verschillende handicaps en schildert zoals je zou ‘verwachten’ bij een kind van 3. En ik schrok er ook van. Want deze hele gedachte staat bol van belemmerende overtuigingen. Ik Ben Een Groot Mens.

Maar daar gingen we. Om beurten gingen we aan de slag met elkaars werk. Steeds weer een laag. Met bubbeltjesplastic, kwasten, sjablonen en heel veel verf. En telkens alleen in de kamer om elkaar echt rust en ruimte te geven om te werken.

  • De foto’s zeggen veel, maar mijn gedachten tijdens het proces zeggen alles.
  • “Aaaaah… wat jammer, ze schildert over dat mooie stukje heen”
  • “Wat doet ze nu? Neeeeee!”
  • “Zij vindt het ook spannend, heeft zij nú al een interne criticus?”
  • “Dít zegt veel over mij. Ai”
  • “Heb ik zooo mijn best gedaan op die ogen…”

Maar ik ben best een leuke moeder, want al na 3 rondes werd ik relaxed, kreeg ik nog meer plezier en merkte ik ook bij Wende dat ze steeds meer durfde en deed. We konden allebei steeds meer loslaten, intuïtief werken en expressief creëren. En niet onbelangrijk: fearless art is fun!

Deze manier van werken gaf me heel veel inzichten in mezelf. En wat ik met Mindmatterz wil bereiken: “Iedereen in verbinding met zijn eigen creativiteit!”

Ik ben bezig met het voorbereiden van een cursus Fearless Art. Hou mijn website in de gaten! Nu al geïnteresseerd? Neem dan contact me me op!

Ben jij ook nog niet fearless en overtuigd van jouw eigen creativiteit? Een stemmetje dat zegt dat het beter is andere dingen te doen dan creatief actief zijn? Maar vind je het wel leuk om te tekenen, verven, plakken etcetera, maar dóe je het niet? Volg dan het halfjaarprogramma Creative Boostcamp. Er is beperkt plek, dus wacht niet te lang met inschrijven! Lees hier meer.

Een andere fijne optie is de dagworkshop Voortreffelijke Visuals. Op 9 september laat ik je zien dat  jij kan tekenen. Je gaat zien dat je met jouw tekeningen een verhaal kunt overbrengen. Aan bod komen de basisprincipes van een zogenaamde visual sketchnote. De opbouw, ordening, typografie, kleurgebruik én het tekenen zelf. Lees hier meer. 

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld