“Huh? Wat heb je nou weer gedaan, Marieke? Je opdrachtgever coachen in het tekenen? Dat is toch zonde? Dan gaan je toekomstigetige opdrachten. Ik weet niet hoor, maar je bent toch ondernemer?” Dit werd mij gisteren gevraagd na een leuke dag waarop ik inderdaad een opdrachtgever coachte in het tekenen. Ja ik ben ondernemer. Én ik heb een missie: Iedereen in contact met zijn eigen creativiteit. Dus dat. Maar los daarvan denk ik ook in OVERVLOED. En daar zit ’t m! En alvast een spoiler-alert: overvloed gaat niet (alleen) over geld (althans niet alleen), maar vooral over energie en levenskwaliteit.


Schaarste
Een mindset van schaarste zorgt ervoor dat je focust op wat er NIET is. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat je gelukkiger bent als je nog even dit en nog even dat doet of hebt. Dat je écht pas beter kunt starten met ondernemen als je die ene cursus hebt gedaan. Dan ben je dus eigenlijk aan het ruilen. Want die cursus moet ervoor gaan zorgen dat je opeens wél naar de KvK gaaat. Mmmmm. Niet relaxed. Je stelt dingen uit. En je stopt energie in dat wat er niet is….

Afhankelijksheidsdenken
Of wat dacht je van deze: die en die hebben makkelijke praten; zij zijn happy, want ze hebben zus en zo. Denk je dit wel eens dan gaat er aandacht en energie naar dat wat er niet is. En je maakt jezelf afhankelijk van dat zus en zo. Want als je zus en zo hebt, dan zou je dus happy zijn? Daar hebben we dan toch weer een ruil te pakken. Afhankelijkheidsdenken. Je eigen kracht niet voorop stellen. En je stopt energie in dat wat er niet is…

Broodroof
Of je denkt dat je meewerkt aan broodroof (het brood van jezelf) omdat je jouw opdrachtgever leert te doen wat jij voor hem of haar doet. Dát is naast afhankelijkheidsdenken ook denken in schaarste. Er zijn te weinig leuke opdrachtgevers en als deze wegvalt is het gedaan met me. En je stopt energie in wat er niet is…

Overvloed
Kortom: tekortdenken maakt je klein, moe en afhankelijk. Nee, dan een mindset van overvloed. Brrrrrr, denk je nu misschien: “Overvloed? Ik heb helemaal niets met luxe. Ik kampeer liever dan dat ik in een luxe hotel verblijf. Nee hoor over overloed hoef ik niets te leren. Niks voor mij.” Lees vooral even door.
 
Vertrouwen
Want overvloed is iets anders dan overdaad. En ik zei al: het gaat niet (alleen) over geld maar over energie. Overvloed gaat over vertrouwen op dat wat er is. Jouw kracht. Dankbaar zijn. En je verbonden voelen. Delen met anderen. Van jezelf houden. En weten dat je gedachten vaak niet waar zijn. Lijkt je dat wel wat, dan is het handig om af en toe het volgende tegen jezelf te zeggen:
– Ik ben helemaal goed zo
– Ik ben alles waard
– Ik mag verlangen en ik verlang
–  En alles wat ik nodig heb, is voor mij beschikbaar

– Er is genoeg voor iedereen.
Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt!

Aandacht
En het mooie is: als je jezelf het overvloed denken aanleert, zal het groeien. Want alles wat je aandacht geeft groeit. En dat geldt – helaas pindakaas – ook voor het denken in tekorten. Als jij een mindset van overvloed hebt en levenskwaliteit uitstraalt, dan gaat het stromen. Je weet wat je te doen hebt!

Jij ook?
Enne… wat ik mij opdrachtgever gisteren leerde was tekenen op de Ipad. In Procreate, een geweldige app waarmee je kunt tekenen en schilderen. Op 21 november geen ik een training voor een klein groepje. Wil je meedoen? Lees dan hier verder.
Liever (eerst) gaan tekenen? Dan is mijn training Voortreffelijke Visuals iets voor jou. Want iedereen kan tekenen, en ik ga je dat laten zien. Heel veel oefenen en naar huis gaan met een complete visual? Dan kan. Check hier wanneer de eerstvolgende trainingen zijn gepland.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld