Het woord doodelen staat voor kribbelen en krabbelen. En dat doe je vaker dan je denkt. Als je aan de telefoon zit bijvoorbeeld. Of tijdens een oersaaie vergadering of college. Poppetjes, bloemen, vormen, alles kan en alles kan in combinatie.

Maar doodelen is meer dan dat. Neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat doodelen mensen helpt te focussen, informatie te verwerken en problemen op te lossen. Het onderzoek in het kort: mensen die aan het doodelen waren tijdens het aflezen van een lijst met namen onthielden 29% meer informatie dan mensen die alleen maar luisterden. Er is een theoretische basis voor het inzicht dat doodelen ons begrip en creatief denken vergroot. We verwerken informatie met een verbale code, een visuele code én een motorische code. Vrij vertaald: als hoofd, hart en handen samenwerken, dan zit je goed! Bij doodelen gebruik je ze eigenlijk allemaal. Kortom: Doodelen is dus niet zomaar tijdverdrijf, het is brainwork. Pun intended.

Sunni Brown is de koningin van de doodles. Zij schreef het boek The Doodle Revolution en breekt daarmee een lans voor het ontsluiten van je hersenen via een pen en een velletje papier.  Zij zocht een definitie voor doodelen en kwam erachter dat juist deze definities (“to monkey around”, “doing totally nothing” bijvoorbeeld) het doodelen op het werk of tijdens colleges een negatief etiket geven. Zo zonde! Bekijk hier haar geestige Ted-talk hierover.

Een stapje verder dan doodling? Kom dan op 21 oktober naar Voortreffelijke Visuals, een dagworkshop in Studio Mindmatterz. In één dag leer jij sketchnotes maken. Want misschien geloof je dit niet, maar JIJ KAN TEKENEN! Heel handig bij vergaderingen, colleges’s, overdrachten én het ontrafelen van jouw hersenkronkels. Kijk hier voor meer informatie.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld