Ik ben fan van Steve Jobs. Niet van zijn uitbarstingen, vaderschap of zijn omgang met vrienden. Nee, ik ben van van hem omdat hij mij ontzettend inspireert op veel andere gebieden.

Jouw leven
‘Niet meegaand’, ‘eigenwijs’, ‘arrogant’. Het zijn zomaar wat etiketjes die Jobs in zijn leven vaak kreeg. Maar je kunt het ook anders zien. Jobs verspilde gewoon geen moment aan dát wat anderen van hem vonden. “Your time is limited, so don’t waste your time living other people’s life.”

Visie
Steve Jobs had niet alleen een heldere visie, hij bleef hier ook altijd trouw aan. Ook wanneer meegaan met de stroom misschien makkelijker of meer voor de hand liggen was. En even mooi: hij had de moed deze altijd te uiten. Steve Jobs stond voor wat hij vond en wat hij deed. Schaamteloos! Bijvoorbeeld: “My job is not to be easy on people. My job is to make them better”

Vertrouw op jezelf
Ook Steve Jobs heeft de nodig dalen in zijn leven gekend. Ook hij heeft dingen gedaan die hij liever niet had gedaan. Maar hij ging door. “Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t lose faith.”

Nee zeggen
Steve Jobs was enorm gefocust op zijn missie. Dit zorgde ervoor dat hij vrij gemakkelijk beslissingen kon nemen. Past het bij mijn missie? Nee? Dan doen we het niet. Ja? Dan doen we het wel. Focus wordt wel eens geassocieerd met blindheid. Ik zie het als koers. “People think focus means saying yes to the thing you’ve got to focus on. It means saying no to the hundred other good ideas that there are. You have to pick carefully.”

Doe dingen die je leuk vindt
Steve Jobs ging ervoor en haalde het beste uit zijn leven. Hij deed dingen die hij leuk vond, waar hij achter stond en waar hij gepassioneerd over was. Zijn tip voor als je niet weet waar jouw passie ligt: Blijf zoeken en bouw aan iets waar jij heel blij van wordt. “Don’t settle!”.

Inspiratie
Jobs was ervan overtuigd dat elkaar inspireren een groot goed was. De eerste 20 jaar van Apple staan bol van kopiëren, stelen en schaamteloos overnemen van andere bedrijven en mensen. Hij is daar woedend over geweest, maar eerlijk is eerlijk: hij lustte er zelf ook wel pap van. “If you take something and make it your own… it’s your design and that is the dividing line between copying and stealing. I used to think I had to come up with 100% original thought. Now i realize that there may be no such thing”

Zoeken is de weg
Jobs had een duidelijk doel en als hij dat doel had bereikt, legde hij de stip op de horizon een stukje verder. Of naar links, of naar rechts. Het kon altijd beter. Hij was ervan overtuigd dat je alleen verder komt als je buiten de geijkte paden denkt. ‘Kan niet’ bestaat niet. “Stay hungry. Stay foolish”  

Connect the dots
Er gebeuren dingen in je leven die je misschien niet helemaal kunt plaatsen. Soms lijkt het alsof je leven uit losse flodders bestaat. Zonder echte richting. Jobs liet zien dat het zin heeft om terug te kijken naar deze schijnbaar onsamenhangende ‘dots’. Hij toonde aan dat het verbinden ervan uiteindelijk toch richting geeft. Vertrouw op jouw proces.

Deze woorden van Steve Jobs hebben een verpletterende indruk op mij gemaakt. Ze hebben geleid tot Mindmatterz.
Dankjewel onmogelijke maar zeer inspirerende Steve Jobs!

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.”

In 2016 heb ik letterlijk mijn dots verbonden. Resultaat: Mindmatterz. Ik schreef er jui 2018 een Mindfood over. Je leest ‘m hier.
In september 2018 start ik met de Creative Boostcamp. Volop inspiratie om zelf jouw dots te gaan connecten. Je leest hier meer.

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld