VALENTIJNSDAG

Deze week is het de Week van de Liefde en dat laten we natuurlijk niet stilletjes voorbij gaan! Weliswaar overgewaaid uit de Verenigde Staten is Valentijnsdag ook in Nederland inmiddels flink ingeburgerd. Velen van ons vieren de liefde op deze dag net even iets uitgebreider en de bloemisten varen er wel bij zeg maar. Wat betekent Valentijnsdag eigenlijk en waarom zou je de liefde niet alleen op 14 februari moeten vieren?

Geschiedenis
Paus Gelasius heeft in 496 de veertiende februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. Maar welke Valentijn dat geweest is weet niemand. Door de eeuwen heeft zijn er veel onbevestigde verhalen over Romeinse priesters, bisschoppen, Romeinse en Christelijke feesten, legendes en mythes ontstaan. De heilige Valentijn zou, al dan niet met bloemen, stelletjes tot elkaar hebben gebracht, als een soort Cupido zeg maar, met huwelijken tot gevolg.

De oudste Valentijnskaart die nog bestaat is gemaakt rond het jaar 1400 en kan je vinden in het British Museum. Engeland is sowieso een van de landen in Europa waar de afgelopen decennia het meest aan Valentijnsdag werd gedaan.

In Nederland werd Valentijnsdag een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog gestimuleerd door de bloemisten die merkten dat er rond 14 februari meer bloemen werden verkocht in het buitenland. Dat wij nuchtere Nederlanders daar niet meteen warm voor liepen hoeven we je niet uit te leggen. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werden de Nederlanders ook een beetje verliefd op de dag zelf en begonnen we met het versturen van kaarten, pakketjes en bloemen.

Verbinding
Vandaag op Valentijnsdag 2021 hebben we te maken met een pandemie die ons in de greep houdt, waardoor we elkaar minder kunnen zien, minder kunnen knuffelen en op die manier minder de verbinding met elkaar voelen. De behoefte aan een goed gesprek, wat aandacht van iemand anders is in tijden niet zo groot geweest.

Dus of je het nou met bloemen zegt of een mooie liefdesbrief of kaart stuurt, het ziet als commercieel een actie van het MKB waar je niet aan mee wilt doen ‘want het is toch iedere dag Valentijnsdag’, hoe leuk is het om je liefde, beste vriend, je buurvrouw, je vader, moeder, zus of broer te verrassen met wat extra aandacht en liefde? We hebben momenteel allemaal behoefte aan verbondenheid, liefde en gezelligheid en dan is die kaart, dat bloemetje of die gekke verrassing dubbel zo leuk om te ontvangen.

Elke dag liefde
Op Valentijnsdag vieren we de liefde en daar genieten we enorm van. Tegelijk willen we jullie bij deze ook aansporen om op de andere 364 dagen vooral niet te zuinig te zijn met het geven van liefde, aandacht en vriendschap. Aan de ander en vooral ook aan jezelf. Dus stuur die kaart, koop dat bloemetje of leuke cadeautje als verrassing en zie het als een daad van liefde!

Want de liefde is wat de wereld draaiende houdt!

<3

Mindmatterz
Europalaan 2
3526 KS  Utrecht
info@mindmatterz.nl

Nieuwsbrief Mindfood
Klik hier voor aanmelden

NL98KNAB0256389705
KVK 68397976

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring