Ja, zo is het echt. Als je een andere bril opzet, zie je anders. Het klinkt zo logisch. En dat is het ook. Enne… zo is het ook met gedachten.|

Delen
Het zal je misschien verbazen, maar ik heb er zelf best lang over gedaan om werk van mijzelf te delen op social media. Terwijl ik het wel graag wilde, want de missie van Mindmatterz is ‘iedereen in verbinding met zijn eigen creativiteit’. Beetje vreemd dus als Miss Mindmatterz zelf geen plaatjes deelt, toch?

Wat me heeft geholpen is oefenen met de magie van gedachten. Delen is nogal een ding, want je krijgt reacties, kritiek, feedback. En dat is op z’n zachtst gezegd retespannend. Maar het mooie is: hoe mensen reageren op jouw werk of techniek heb je voor een deel zelf in de hand. Ja! Dat lees je goed. Fijn toch?

Constructief
Hoe het werkt: Vaak hoor je de reactie van de ander niet omdat je druk bent met 1. je eigen gedachten over jouw werk en 2. de (mogelijke) reactie van de ander (die het vast minder mooi vindt dan hij/zij zegt). Nogal druk in je hoofd dus! Zó druk dat er van constructief geen sprake is.

Een voorbeeld: je laat jouw werk aan de buurvrouw zien:
Zij: “Oh wat mooi”. Heb jij dat gemaakt?”
Jij (onzeker als je je voelt; je denkt negatief en vindt jouw werk kinderachtig): “Ach… ik ben lekker aan het oefenen he”
Zij: “Nou, lekker dooroefenen dan”
En jij voelt je een nietszeggende crea bea en maakt de weken erna he-le-maal niets.

What happened? Wel, het was niet de reactie van de ander die jouw gevoel bepaalde, maar het waren jouw eigen gedachten. Gedachten over jouw eigen werk en gedachten over de (mogelijke) reactie van de buurvrouw. Hoe het ook kan:

Zij: “Oh wat mooi. Heb jij dat gemaakt?”
Jij (blij omdat iemand het mooi vindt; je denkt positief): “Dankjewel. Ik heb er met plezier aan gewerkt en het smaakt naar meer”
Zij: “Echt mooi en gaaf dat je dit doet!”
En jij voelt je opgelucht en begint die avond nog aan een nieuw werk.

De kracht van gedachten
Het komt eigenlijk neer op een simpel inzicht: tussen een gebeurtenis en de daaraan gekoppelde emotie en gedrag dat daar uit voortvloeit zitten hele belangrijke dingen: jouw gedachten! Jij bent misschien dan wel niet de baas over een situatie/gebeurtenis, maar wél de baas over jouw gedachten en de manier waarop je naar een situatie kijkt! Jij bent de sleutel naar een positieve gedachtestroom, daaraan gekoppelde positieve emoties en gedrag en een uiteindelijk positief resultaat, hoe lullig de situatie ook is.

Je bent je gedachten niet, je hébt ze!

Dusssss: Bagatelliseer jouw eigen werk nooit! Je nodigt mensen uit om het ook te doen.