Mensen die bij mij een training hebben gevolgd of samen met mij een moordspel, bruiloft of ander evenement hebben georganiseerd, weten dat ik verslaafd ben aan… post-its. Ook al sputtert mijn duurzaamheidshartje soms tegen, ik hou van ze! Ik dacht dat ze er mijn hele leven al waren, maar niets is minder waar. Ik dook in de geschiedenis en kwam het volgende te weten.

Serendipiteit
Die geweldige plakvelletjes zijn per ongeluk ontdekt. Althans, de lijm! De bedoeling was dat Spencer Silver een supersterke lijm voor 3M Laboratories ging ontwikkelen. Dat mislukte jammerlijk! De lijm die hij prepareerde plakte wel, maar was ook in no time weer los. Wel kleven, niet hechten, zoiets. Maar dat dat ook heel handig kon zijn wist hij nog niet. Vijf jaar later veranderde dat toen hij in gesprek kwam met collega Art Fry over een ergernis van laatstgenoemde. Deze beste man zong toevallig in een koor en had toevallig nogal last van het feit dat hij met boekenleggers en papiertjes vergeefs wegwijs probeerde te worden in zijn partituren. Irritatie is wel vaker een bron van creativiteit. Want toen was daar die uitvinding-waar-niets-mee-gebeurde.

Geel
De twee gingen aan de slag. Met lichtgeel papier, het papier waarvan nog veel voorradig was in het laboratorium, zo gaat het verhaal. Ze bedachten een product dat ze onder hun collega’s van 3M gingen testen. ‘Press ’n Peel’ leek ze een mooie naam voor hun testproduct. Het ging immers om een handige vorm van een boekenlegger. Maar wat bleek? De gele velletjes werden niet zozeer als boekenlegger gebruikt, maar als een nieuwe communicatiedrager. De collega’s bij 3M gebruikten ze voor reminders, kleine notities en als briefje op memo’s die ze weer verstuurden naar anderen. A star was born!

Kunst
Het product verkocht zich vanaf 1977 vanzelf. Het gele plakkertje wekte de nieuwsgierigheid van de ontvanger. Die ging ze kopen. Etcetera. De rest is geschiedenis….. want al werken we heel veel met beeldschermen en printen we steeds minder uit, de post-its zijn altijd gebleven. Ze worden gebruikt bij nieuwe technieken als scrummen. Kunstenaars weten er raad mee. En toen we nog op kantoor werkten plakten we ze als mozaieksteentjes op de ramen. En ik? Ik gebruik ze overvloedig in mijn trainingen nadat ik heb uitgelegd hoe je zo’n post-it nu eigenlijk van het blokje ‘scheurt’ zonder dat je papiertje gaat ‘krullen’. Dat is weer een ander verhaal.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld