Je ziet ze steeds meer, de hippe hexagonen. Op prikborden op de wanden van kantoren, als tegels in de badkamer, als terugkerend element in interieurdesign van scholen en op communicatiemiddelen als websites. En al vind ik de zeshoek niet een bloedstollend mooie vorm (ik heb meer met cirkels), ook ik gebruik ‘m regelmatig in mijn werk als visueel communicatie-adviseur / zakelijk tekenaar. Waarom? Omdat de hexagoon soms de best passende vorm is. Ik leg het uit.

Natuurlijk
De hexagoon is een vorm die in de natuur veel terugkomt. IJskristallen bijvoorbeeld zijn zeshoekig van vorm. Moeilijk te zien, maar denk maar eens aan de manier waarop je ‘kou’ zou kunnen tekenen. Grote kans dat je kiest voor het typische ‘sneeuw-symbool’. Of kijk eens goed naar een ananas. En de honingraat, ook die heeft onnoemelijk veel zeshoekige cellen (ik kom hier later op terug). En de allergrootste zeshoek in de natuur is de 25.000 kilometer brede wolkenband in de dampkring van Saturnus. Indrukwekkend, toch?||

Stevig en efficiënt
De hexagoon is ook een stevige en stabiele vorm. Zet maar eens wat cirkels of vierkanten op elkaar. Het gaat hellen en uiteindelijk kukelen. Bij de hexagoon zal dit niet snel gebeuren. De losse vormen geven elkaar juist stevigheid en stabiliteit. En uiteindelijk zal het geheel harmonieus ogen, zonder gaten of kieren tussen de vormen. Die ruimtes zijn er bij het in elkaar passen van vierkanten of driehoeken evenmin, maar uit berekeningen blijkt dat je voor het maken van een structuur met zeshoeken veel minder materiaal nodig hebt. Al met al is de hexagoon dus een zeer efficiënte vorm. Ik vind dat letterlijk en figuurlijk een mooi idee.

Evenwichtig
Als je goed kijkt naar de vorm, dan zie je dat de hexagoon in feite niets anders is dan twee over elkaar heen geschoven gelijkzijdige driehoeken. Het resultaat is een zeshoekig ster (davidster). En hiervan wordt gezegd dat de driehoek die naar beneden wijst het vrouwelijke symboliseert en de driehoek naar boven het mannelijke. Of respectievelijk het aardse en het hemelse.

Zes
En dan nog even over die hoeken. Ze zijn naar mijn mening niet te puntig maar wel duidelijk. Dat kan omdat het er zes zijn. En juist dit getal staat voor communicatie, harmonie, evenwicht, waarheid en verantwoordelijkheid. Om maar wat weetjes uit de numerologie te noemen. Daar kun je bij het visueel verslagleggen en visueel faciliteren doorgaans veel mee.

Slim
Zelforganisatie, samenwerken, eigenaarschap en verdelen van verantwoordelijkheden. Ik ben er vaak mee bezig in mijn werk als zakelijk tekenaar, visueel verslaglegger en visueel facilitator voor teams in de breedste zin van het woord. De hexagoon helpt. Want ben je op zoek naar een wenkend voorbeeld van een groep wezens die goed georganiseerd leeft, dan kom je al snel bij de bijen uit. De koningin legt eitjes (soms zelfs 2000 op een dag), de darren hebben als taak de eitjes te bevruchten en de werkbijen doen de rest. En dat laatste doen ze ook weer teamsgewijs. Er is geen bij niet niet weet wat ‘ie moet doen. De honingraat staat dan ook voor coöperatief werken. En de cellen van een honingraat heben de vorm van…? Jawel… een zeshoek!


Meer zien over de talenten van de bijen en hun mathematische excellentie? Weten waarom bijen kozen voor juist de zeshoek als hun masterplan bij de inrichting van hun onderkomen? Check dan dit filmpje over bijen, was, honing en meetkunde. Ik werd er blij van!

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld