Schrijven, tekenen en fotograferen voor de specialist in ouderenzorg, dementie en thuiszorg was altijd een fijne uitdaging. Wat begon met een visual recording een aantal jaren geleden, resulteerde in een visuele bibliotheek, een box met allerlei tools om anders samen te werken. En een magazine voor medewerkers om ruimte te bieden aan alles wat er goed gaat en ook beter kan in de ouderenzorg. Samen met een fijn team realiseerden we eerlijke verhalen over werken in de ouderenzorg en over de bedoeling centraal stellen. Inclusief ansichtkaarten waarmee collega’s in de zorg elkaar een hart onder de riem kunnen steken.

Van regels naar de bedoeling
De bedoeling centraal betekent niet de regels, procedures en afspraken centraal stellen, maar dát waarvoor je het doet. Zorggroep Raalte (ZGR) wil letterlijk en figuurlijk ruimte geven aan medewerkers om te kunnen werken volgens ‘de bedoeling’. Want dat is leuker, leerzamer én zorgt ervoor dat het doel wordt behaald: werkplezier voor medewerkers en leefplezier van cliënten, bewoners en deelnemers.

Bezoek uit China
En toen kwam er bezoek uit China…. en werd juist de ouderenzorg ernstig getroffen door alles wat corona deed. Met de gezondheid van mensen, met beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen, de eenzaamheid van cliënten, personeelstekorten, angst en paniek van verwanten, het uithoudingsvermogen van de zorgmedewerkers, de manier van afscheid nemen en het verdriet van velen. Dat is veel.

Ruimte
En toen kwam corona… en maakten we een respectvolle editie van RUIMTE met verhalen over deze periode. Alles mocht er zijn. Zorg, verdriet en dankbaarheid. Ook de verschillen. “Corona heeft ons allemaal geraakt; en het was voor iedereen anders.” Trots op team RUIMTE en dankbaar dat ik erin zit. Maar écht boven alles: een diepe buiging voor de zorg. We klappen niet meer en misschien zijn we het een beetje vergeten. Maar in de zorg, dáár zitten de toppers! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Tijdens het maken van uiteenlopende communicatiemiddelen over RUIMTE, groeide de visuele bibliotheek van de organisatie. Ruim 165 illustraties inmiddels. And counting.  Wat begon tijdens het maken van een live verslag heeft geresulteerd in een handige toolbox voor de communicatieadviseur en collega’s. Nu inclusief corona-, sinterklaas- en kerstversies. Tekenen is leuk. En de getekende boodschap werkt! Wil jij dit ook? Neem dan contact met me op!

 

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld