Het zal je niet verbazen: kleur is in mijn dagelijks leven erg belangrijk. Ik hou van kleur. Liever teveel dan te weinig. Maar ik ben er in mijn werk voorzichtig mee. Want kleuren zijn fijn, richtinggevend en veelzeggend. En dat is precies de reden voor mijn terughoudendheid.

Spaarzaam
Ik gebruik doorgaans maximaal 2 kleuren naast zwart en grijs. Teveel kleur leidt af van de boodschap. Met één steunkleur blijven mijn tekeningen rustig én ben ik in staat om met de accentkleur de aandacht te vestigen op zaken die belangrijk zijn. Welke kleuren ik kies, is van veel afhankelijk. Want kleuren roepen een emotie op en kunnen iets betekenen of worden ergens mee geassocieerd. En soms is dat niet de bedoeling. Als ik voor klanten teken, is het vaak de huisstijl die het kleurgebruik bepaalt. Of ik kies zelf: contrasterende kleuren werken het beste. Paars en geel bijvoorbeeld. Of blauw en oranje. Groen en rood kan ook, en dán is het weer oppassen met de functie van kleur.

Functioneel
Kleuren zijn niet alleen fijn om naar te kijken. Ze hebben een functie in tekeningen. Kleur kan ordenen, vergelijken, structureren en groeperen. Kleuren geven houvast bij het ‘lezen’ van mijn visuals en praatplaaten. Het consequent inzetten van kleur is daarom zo belangrijk. Als jij teksten altijd groen accentueert en een enkele tekst paars, dan schept dat verwarring. Als jij jouw karaktertjes altijd geel maakt en een enkele blauw, dan vertel je daarmee een verhaal dat je misschien helemaal niet wilt vertellen.

Zwart-wit
Maar het allerbelangrijkste is toch wel het duo zwart en wit. Maximaal contrast. Maximale leesbaarheid. Geen afleiding. Lekker duidelijk. Met zwart en wit start het allemaal, en als het daar eindigt is het ook goed. Tijdens mijn vakantie maakte ik bovenstaande foto van een kleurrijke omgeving met vele tinten groen, en een prachtig blauwe lucht. En tóch koos ik ervoor de kleur te verwijderen. Had ik de foto in kleur gelaten, dan was het kerkje – waar het mij juist om ging – minder opvallend geweest.

Verschillen
Kleur is fijn. En kleur kan afleiden. En zo is het ook met een getekende boodschap: don’t use a lot of colours, use colours a lot. Zie jij de verschillen?


Wil jij met tekeningen – al dan niet met kleur – een verhaal vertellen? Processen toelichten, stappenplannen maken, handleidingen ‘schrijven’ of jezelf aan iets herinneren? Dan zijn de trainingen Voortreffelijke Visuals misschien iets voor jou. Ze zijn weer gestart. Bekijk hier het programma van Mindmatterz.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld