Ken je dat? Dat je tijdens een telefoongesprek zomaar begint te tekenen? Repeterende figuurtjes. Vierkantjes. Rondjes. Streepjes? Het schijnt dat multitasken helemaal niet bestaat, maar ik vrees dat de onderzoekers er hier naast zitten. Want je kunt tekenen én ontzettend goed luisteren tegelijk!

Opletten
Zie je tijdens vergaderingen een collega tekenen en krassen, zeg ‘m dan vooral niet dat hij moet opletten. Want dat is precies wat die collega aan het doen is (jij deed dat overigens niet, want was vooral met die collega bezig 😊). Het is dus geen verveling, afleiding of desinteresse. In tegendeel: het tekenen houdt mensen bij de les én ze slaan meer op. Ik zeg niet zomaar wat. Dit is allemaal wetenschappelijk bewezen.

Leidraad
Tekenen tijdens gesprekken kan ook op een andere manier heel goed werken. Een visual kan een effectieve leidraad zijn bij moeilijke gesprekken. Vorige week gaf ik een op-maat-training aan professionals in de wereld van intensieve ambulante hulpverlening. Belangrijk onderdeel van hun werk is het voeren van gesprekken met ouders en kinderen met een pittige hulpvraag. Juist in deze gesprekken is het onderzoeken, herkennen en ombuigen van situaties of gevoelens erg belangrijk. En dit vraagt veel energie van de mensen die dringend hulp nodig hebben én van de professionals zelf. Veel woorden die hun best doen te beklijven. Hardwerkende cliënten en professionals. Mmmmmmm… dat kan ook anders.

Intensieve gesprekken
We tekenden over rouw, pleegzorg, beschermd wonen, ambulante begeleiding, psychosociale ontwikkeling, communicatie na een scheiding, jongerenhulp, kanjertraining en systeemtherapie. Na heel veel oefeningen in het tekenen zelf, hebben we intensief stilgestaan bij het structureren van informatie. Want HOE je de inhoud van je verhaal op het papier zet, hangt af van de informatie zelf, maar ook van het doel van je gesprek.

Diepe buiging
Het resultaat: een groep enthousiaste hulpverleners die een begin heeft gemaakt van een toolbox vol visuele leidraden voor gesprekken. Work in progress. Visuals over processen waar cliënten middenin zitten. Keuzehulpen. Maar ook getekende formats waarbij de cliënt zelf meetekent om de gespreksonderwerpen goed te laten beklijven. Alles vanuit een wenkend perspectief.
Nu had ik al ontzettend veel respect voor professionals in de zorg. Na deze training is dit gevoel meer dan bevestigd.


Wil jij met je collega’s ook een op maat-training volgen? Ik begeleid jullie graag. Mail naar info@mindmatterz.nl en ik neem spoedig contact met je op. Liever instappen bij een regulieren training in Utrecht. Bekijk hier het programma van Mindmatterz.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld