Marie Kondo is ook bij mij op de thee geweest. Deze Japanse opruimgoeroe heeft me geleerd dat ik afscheid kan nemen van zaken die ik niet meer gebruik. Lang verhaal kort: Alleen de spullen en kleding die je een ‘spark of joy’ geven, bewaar je. De rest geef, gooi of verkoop je weg. Resultaat in Huize Mindmatterz: 200 boeken de deur uit. Ik heb immers een ereader? Een uitzondering maakte ik voor mijn kunstboeken. Én de boeken die ik nog moet lezen. En dat zijn er veel.

Highlighters
De boeken over persoonlijke ontwikkeling zijn als eerste aan de beurt. Die gaan van voor tot achter ge- en herlezen worden deze zomer. Aanvankelijk was ik van plan mijn setje kleurrijke highlighters in te zetten om hoofd- van bijzaak te onderscheiden. Maar het blijkt dat dit een zinloze actie is. Bizar eigenlijk dat ik –  ‘die van de getekende boodschap’ – dat zelf niet had bedacht!

Show it
Een studie van een jaar of vijf geleden heeft aangetoond dat hersenen in het highlighten van passages geen opdracht zien om iets te onthouden. In plaats van te vertellen wat  je hersenen moeten opslaan is het beter het aan je hersenen te laten zien. Daarom is het gebruik van flashcards zo effectief. Met highlighten geef je opdracht aan je geheugen in plaats van te laten zien wat je wilt onthouden. Met flashcards ben je wél actief bezig met de stof. “The brain needs to be shown by action what is worth hanging on to”, las ik eens in een artikel. 

AanTEKENINGEN
Flashcards. Yeah right! De kans is groot dat je hele passages op zo’n fijn kaartje gaat schrijven. Niet doen. Helpt niet. Zonde. Wat ik je wel aanraad: tekenen! Ander onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat als je tekst en beeld tegelijkertijd verwerkt je meer kunt opslaan, onthouden en reproduceren. En dat is precies wat je wilt, toch? Tekenen op de flashcards dus!

Vel
Wil je ook nog verbanden kunnen leggen tussen hetgeen je hebt gelezen/geleerd? Leg dan je flashcards dan niet op een stapel maar spreid ze uit op een groot vel. Wat hoort bij wat? Welke verbanden zijn te leggen ? Op deze manier ben je belangwekkende informatie aan het structureren én ben je actief bezig met de stof. En dat is precies de manier waarop je je hersenen aan het werk zet én ze laat onthouden. Een visual maken is dan eigenlijk wel zo overzichtelijk. In één oogopslag de informatie in zijn geheel zien.

Iedereen de kracht van visuele informatie laten ervaren. Ik TEKEN ervoor.

Tijdens de trainingen Voortreffelijke Visuals van Mindmatterz werken we op deze manier aan het structureren, opslaan en onthouden van informatie.  Jouw gedachtenstroom, jouw bedrijfsplan, jouw vakantiewensen, jouw verslag van een vergadering. Met post-its, dat wel.
Klik hier voor de trainingen die binnenkort plaats gaan vinden in Studio Mindmatterz.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld