En dan zijn we op driekwart van de training Voortreffelijke Visuals… Hoog tijd om – met een hoofd vol informatie, tips en trucs – te werken aan een eerste échte sketchnote of mindsketch. Gewapend met post-its, stiften en papier begint het echte werk van waarnemen, filteren, vereenvoudigen, inbeelden en verbeelden. En héél soms is er dan toch een trainee die de woorden “Heb je ook een passer, Marieke?” de studio in slingert. Tegen beter weten in, want men weet dat Miss Perfect tijdens de training Voortreffelijke Visuals op de gang staat. Met andere woorden: We gummen niet. Vierkanten met hoeken van meer of minder dan 90 graden zijn geweldig. En cirkels die meer gelijkenis vertonen met een uitloop-ei zijn helemaal okee. We doen dus niet aan passers. Nergens goed voor.

Challenge
Zo moeten ook de bedenkers van de challenge cirkel tekenen hebben gedacht. Geloof het of niet, maar Youtube is (ook) het walhalla van filmpjes waarom mensen de perfecte cirkel tekenen. Bizar, maar zeker ook adembenemend. Check dit bijna 14 miljoen keer bekeken filmpje en je weet genoeg.

 

Maar eigenlijk kan het niet, zeggen de wetenschappers. We kunnen heel goed imperfecties in een cirkel zien, maar ze maken vraagt heel veel van een totaal ander deel van het brein. Coördinatie en spierbeheersing zijn cruciaal. Bij tekenen is je schouder vaak de baas. De elleboog komt er een beetje achteraan hobbelen. Om een perfecte cirkel te kunnen tekenen is het juist van belang dat schouder en elleboog perfect met elkaar samenwerken volgens een ingewikkeld geometrisch patroon. En dát is gewoonweg teveel voor het brein (van de meesten althans). En dan hebben we het nog niet eens over je hand…

How to hyp geometry class
In veel van de filmpjes die je zult treffen, worden grote cirkels getekend. De docent in het filmpje hieronder weet zijn klas onder het mom van ‘how to hype up geometry class’ te boeien door juist een perfecte kleine cirkel te tekenen. Ik zal eerlijk zijn: wat was het gaaf geweest als ik elke training Voortreffelijke Visuals zó zou kunnen beginnen.
Maar nee… een uitloop-ei is prima. Want visuele communicatie gaat vooral om communiceren en niet om tekenen!

Wil jij ook in één dag sketchnotes leren maken? Meld je dan snel aan voor één van de trainingen. Je vindt ze hier.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld