We kennen Florene Nightingale vooral als onbaatzuchtige verpleegster met de lamp. Hierin huis maken we er wel eens grappen over als er weer eens iemand ziek is. Even-Florence-Nightingalen-en-dan-weer-aan-het-werk. Maar er is meer.

Tekenen
Maar wat weinigen weten is dat zijn pionier was in visuele communicatie. Ze nam waar, ze filterde, ze vereenvoudigde, en ze tekende. Echt waar! Het verhaal: Nightingale onderzocht de doodsoorzaken van Britse soldaten tijdens de Krimoorlog tussen 1853-1856. Ze ontdekte dat niet oorlogswonden, maar infecties als gevolg van de slechte hygiënische omstandigheden in het ziekenhuis de meeste slachtoffers eisten. Politici en de medische wereld gingen er nog altijd vanuit dat oorlogsgeweld de grootste doodsoorzaak was. Vastberaden er iets aan te doen ging ze het land door om ziekenhuizen én de politiek te overtuigen met haar informatie.

Diagram
Vergeefs. Men luisterde niet. Maar Nightingale gaf niet op en bedacht een manier om haar boodschap kort maar krachtig over te brengen. En dat was het begin van de Nightingale Diagram. Deze cirkeldiagram toont het aantal sterfgevallen per oorzaak per maand. De vormgeving van haar afbeeldingen was heel bijzonder: de oppervlakten van de cirkelsegmenten de maat voor het aantal slachtoffers. Een dergelijk diagram was nog niet eerder ontworpen.In het rood sterfte als gevolg van oorlogswonden, in het zwart sterfte als gevolg door andere oorzaken en in het blauw – de overgrote meerderheid – sterfte door infecties.
Zonder haar inspanningen op gebied van visuele communicatie zouden de ziekenhuizen er van nu heel anders uitzien, voelen en ruiken. 
Hulde voor deze vrouw!

 

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld