Hoe vaak ik al in een fijne inspirerende accommodatie heb mogen verblijven om samen met een team tot briljante ideeën te komen. Brainstormen noemen ze dat, en is een hele bedrijfssector ontstaan rondom dit fenomeen. Is dat logisch?

Alex
Terug naar de oorsprong. Brainstormen werd zo’n 60 jaar geleden voor het eerst gedaan in de reclamewereld. Alex Osborn was de eerste die deze manier van creatief denken inzette in een campagne En hij ging ermee aan de haal. Hij claimde dat met brainstormen de creatieve prestaties van een team dubbel zo groot zijn  En klaarblijkelijk geloven we dat nog steeds! Want we stormen wat af. En we werken in kantoortuinen met lekker veel mensen om ons heen. Want dat is goed. Zeggen ze.

Groepsdruk
Maar niets is minder waar. Het blijkt dat brainstormsessies juist niet effectief zijn als je kijkt naar creativiteit. Een paar inzichten vanuit de wetenschap:

  • Groepsdruk ondermijnt de eigen ideeeën onbewust naar de achtergrond. Iets met amygdala (het stukje brein waar angst en afwijzing huizen) die wordt geactiveerd als iets ‘anders is dan anders’. Jouw mening of inzicht bijvoorbeeld.
  • Hoe groter de groep, hoe minder ideeën en hoe slechter ze zijn. En het kan nog erger. Social loafing gaat een rol spelen als een sociale meerderheid de boel overneemt. Gevolg: jij gaat met je goede inzichten en misschien wel dé oplossing voor een probleem achteroverleunen en onderpresteren.
  • In je eentje nadenken werkt beter. En eigenlijk is dat ook best logisch. Want tijdens een brainstorm ben je aan het luisteren|praten én nadenken|voelen tegelijk. Multitasken, da’s moeilijk. Ook voor vrouwen 🙂

Sociale cohesie
En ja, brainstormen is wel ergens anders goed voor. Voor de uitbaters van die fijne accommodaties. Voor de facilitators (die overigens een belangrijke rol kunnen spelen). En voor de gezelligheid binnen een team. Sociale cohesie. Dat soort dingen. Maar wil je écht tot ideeen komen, zoek dan de stilte op in jezelf. Ga brainstormen met jezelf en geniet van alle creativiteit die dán gaat stromen.

Stilte
Terug naar het tekenen. Tijdens de trainingen Voortreffelijke Visuals die ik met heel veel plezier geef, maakt iedere deelnemer een persoonlijke visual. Van een vakantie, een lesprogramma, een bedrijfsplan of een moeilijk gesprek. En voordat er ook maar één stift in aanraking komt met het papier, worden er in stilte ideeen gevormd. En dat is heerlijk om te zien. Geen inmenging van anderen, stil in jezelf om uiteindelijk tot de mooiste prestaties te komen. En dat werkt! Iedere keer weer zie ik prachtige pakkende visuals en blije trotse tekenaars.

Voortreffelijke Visuals
Op 8 december en 14 december geef ik weer trainingen Voortreffelijke Visuals. In één dag leer je sketchnotes maken, oftewel, jouw verhaal vertellen met tekeningen en tekst.
Op 28 december is er – op veler verzoek – een training voor ouders en kind (kleinkind, neefje, nichtje, oppaskind) gepland.
Meer info over deze trainingen en ander leuks, vind je hier.

 

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld