“Shoot Marieke, het gaat me ook deze keer niet lukken op de training Voortreffelijke Viuals te komen. Maar het gaat snel een keer lukken hoor. De training staat immers op mijn Buffett-list.”
Visueel ingesteld als ik ben, zag ik het direct voor me: een uitgebreid buffet met allerlei heerlijkheden: workshops, boeken, verse boterrijke croissants, voorstellingen, doppio espressos en prachtige films, met daartussen mijn training. Een lust voor het oog, voor de neus en voor de smaakpapillen. I confess…. Ik ben een sucker for ontbijtbuffetten in design hotels.

Buffet
Ik zat er naast. Een Buffett-list heeft niets te maken met ontbijt of een overvloed aan opties. Buffett-list…, maar dan wel met dubbel-t en een hoofdletter. Heeft alles te maken met Warren Buffett, de schatrijke bussinesmagnaat en investeerder. En naamhouder van de list of all lists. En die is best confronterend.

Makkie
Het idee is simpel: schrijf 20 dingen op die je dit jaar graag wilt doen. Een makkie. Ik vind veel dingen leuk en heb nog heel wat fijne dingen op mijn bucketlist staan. Vervolgens vraagt de beste man van deze lijst twee lijsten te maken. Een fijne lijst van vijf topprioriteiten én een lijst met de andere 20 mooie dingen. So far so good.

Oeps
Als je denkt dat het nu simpelweg een zaak is van focussen op de lijst van 5, dan heb je het maar half goed. Want díe opdracht is best te volbrengen. Nee, Buffett vraagt je iets nog veel moeilijkers: focus op de lijst van 5 en stop absoluut geen energie in 20 andere fijne dingen. En dát is pittig! “Make a conscious effort to stick to these and don’t wander around on your second list”. Met ander woorden. Opeens heb je een GO-list en een NO-list. Oeps!

Papa
Buffett is ervan overtuigd dat tijd en energie de sleutels tot succes zijn. En daarom is het belangrijk er ontzettend zuinig mee om te gaan. Tijd bijvoorbeeld is het enige dat écht voorbij gaat. Op raakt. En hij heeft natuurlijk gelijk. Ik denk aan mijn vader zaliger die altijd zei: “Als je geen tijd hebt voor leuke dingen heb je de verkeerde keuzes gemaakt.” En ergens heeft hij gelijk. Als ik weer eens roep “geen tijd voor”, dan weet ik wat me te doen staat. Meer voelen aan en denken over wat ik met mijn tijd doe. Au!

Het goede nieuws: ik sta op een Buffett-list. Okee, niet ik maar de training die ik geef. Leren verhalen vertellen met tekenen. En dat voelt goed. Het minder fijne nieuws: ik moet nodig aan de bak. Met het maken van mijn Buffetlt-list. Ik denk dat ik dat maar eens in Sevilla ga doen. In een design hotel. Tijdens het ontbijt.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld