Mijn cursisten weten inmiddels wat ze zouden kunnen doen als het te druk is aan hun werktafel. Als jouw interne criticus gezellig naast je zit te kleppen en je continu vertelt wat je wel en niet moet doen. Wat hij of zijn van jouw werk vindt. Het stemmetje dat je vraagt waar je in godsnaam mee bezig bent en of je niet beter iets kan gaan doen dat nuttig is. Of iets waar je wél goed in bent. Precies dát stemmetje moet je de ruimte gunnen. Maar dan wel een eigen ruimte. En daarom heb ik een vakantiehuisje in mijn studio waar al die interne critici heerlijk kunnen verblijven. Het is een huisje dat dicht kan, en dat Cruella, Hannah, Mister No en hun vrienden niet open krijgen. Ik schreef er eerder een MIndfood over.

Zingen
Ik kan er grappen over maken, maar die interne criticus, dat is eigenlijk serious business. Want deze zorgt ervoor dat je hardnekkige overtuigingen hebt die zich vastbijten in het gevoel dat je over jezelf en jouw kunnen hebt. Dat stemmetje zorg ervoor dat jij ervan overtuigd bent dat je niet kunt spreken in het openbaar. Of dat je niet kunt zingen. Of tekenen, om maar iets te noemen. Zooo jammer!

Ongestoord
Ik organiseer regelmatig traningen Voortreffelijk Visuals. Die gaan om het visualiseren van een verhaal en het tekenen van de boodschap die je wilt overbrengen. Ik leer mijn cursisten dus luisteren, filteren, vereenvoudigen  structuren, en tekenen. Nadat de interne critici naar het vakantie-adresje zijn gestuurd, kunnen we ongestoord verder werken. En hoe! Focus, flow, toewijding, geduld…. het is er allemaal!

Puppies
Een van mijn cursisten mailde mij dat ze na mijn training Voortreffelijke Visuals niet alleen weet dat ze inderdaad kan tekenen, ze concludeerde ook dat het met tekenen eigenlijk is zoals alles in het leven: als je het probeert, het doet, met plezier, geduld en een grote portie zelfliefde, dan lukt het. En dat heeft niets met talent te maken, en alles met ons belemmerende denken. Sommige dingen lijken dreigende olifanten maar blijken pluizige pasgeboren puppies. Zo mooi!

Samen op vakantie
Ik denk er precies zo over. Onze hardnekkige overtuigingen (ons denken) zorgen ervoor dat we niet in actie komen als we denken iets niet te kunnen. Terwijl juist de actie ervoor zorgt dat je anders gaat denken en erachter komt dat de hardnekkige overtuigingen samen met je interne critici op vakantie kunnen. Hadden zij waarschijnlijk ook niet gedacht 🙂

Bewijs
Nog niet overtuigd? Oeps, dan is er sprake van een érg hardnekkige overtuiging. Maar no worries. That’s where Graham Shaw comes in!
(tip: kijk het filmpje helemaal uit!)

 

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld

Voor de zomer zijn er nog twee trainingen Voortreffelijke Visuals. Op 16 en 29 mei. Wil je erbij zijn of meer informatie krijgen. Check dan mijn website. Hier lees je ook wat deelnemers ervan vonden.