Een gekreun en gesteun van jewelste, deze week op diverse platforms voor zzp’ers. Facebook liep over van de klachten. Bij het koffieapparaat ging het vooral nog over hoofdlettercombinaties als AVG, GDPR, FG en PIA. En ieders mailbox stroomde vol met mails over privacy. Het kan niemand ontgaan zijn: er is iets belangrijks aan de hand, en het heeft te maken met onze persoongegevens en privacy.

Dubbelrol
De Algemene Verordening Gegevensbescherming, de AVG. In het kort: met de komst van de AVG hebben organisaties die persoonsgegevens verwerken meer verplichtingen gekregen. Organisaties moeten, meer dan nu het geval is, kunnen aantonen dat ze zich aan de wet houden. Burgers krijgen met de nieuwe wet meer privacyrechten en toezichthouders krijgen meer bevoegdheden. So far so good. Nu ben ik én een organisatie (een bedrijf) én ik ben burger. En voor wat betreft beiden ben ik blij dat de AVG er is.

Ajax?
Als burger ben ik superblij met de AVG. Ik heb – als iedereen zich aan de AVG houdt – meer controle over wat er met mijn gegevens gebeurt. En die overvolle mailbox met je-blijft-toch-wel-bij-ons-mails heb ik eigenlijk geen probleem gevonden Sterker nog: ik kreeg gratis en voor niets een overzichtelijke mogelijkheid om me automatisch te laten afmelden voor nieuwsbrieven waarvan ik nu al niet meer weet waarom ik ze krijg. Een voorbeeld: een aanbieding voor een seizoenskaart voor Ajax… sorry, maar als soort van nultiener heb ik daar helemaal niets mee. Integendeel… Mijn mailbox is vanaf volgende week veel ‘schoner’. Te gek!

Aan!
Mindmatterz is geen bedrijf met 250 werknemers, noch een multinational. En ook geen voetbalvereniging met 400 leden. Mindmatterz is geen bedrijf dat al jaren bestaat persoonsgegevens beheert van mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Eerlijkheidshalve: dat scheelt allemaal een hoop. En dat maakte het AVG-proof maken van Mindmatterz een fluitje van een cent. En ik vond het ook een heerlijk idee om weer eens met mijn website en database bezig te zijn. Algemene voorwaarden aanpassen, maillist herstructureren, etcetera. Al die dingen waar ik nooit aan toe kom. Niet alleen werken IN je bedrijf, maar ook AAN je bedrijf. And so I did.

Gefeliciteerd!
Het is vandaag 25 mei. Vanaf nu zal het iets rustiger worden in je mailbox. We gaan gewoon verder waar we waren gebleven. Maar één ding is zeker: het is vanaf nu hoe dan ook beter gesteld met onze privacy. En dat is best een felicitatie waard! Ik drink er straks in ieder geval eentje op. Proost!

 

 

 

Mindmatterz heeft een Privacyverklaring opgesteld in het kader van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staat duidelijke en specifieke informatie over welke gegevens ik verzamel, waarom ik dat doe en hoe ik ermee omga. Heb je vragen? Neem dan contact met me op via info@mindmatterz.nl. Groet, Marieke Wagener

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld