Er zijn boeken over vol geschreven: intuïtieve creativiteit. Oftewel: met hart en ziel creëren. Schilderen bijvoorbeeld. Zonder na te denken. Hoofd, hart en handen totaal uitgelijnd. Werken vanuit verwondering, onbevangenheid, vertrouwen. Het is voor iedereen heerlijk, ook als je er geen boek over gelezen hebt. Het gaat namelijk allemaal om het hier en nu.

Fearless
Voor mij is intuïtief schilderen heel bijzonder. Niet dat ik het vaak doe hoor. Maar mijn dochter wél. Ze heeft veel uitdagingen in het leven: een hechtingsstoornis, een verstandelijke beperking, angsten en een taalspraakstoornis. De wereld is een beetje te groot en teveel voor haar, zeg maar. Voor Wende is intuïtief schilderen eigenlijk de enige rustgevende vorm van ‘knutselen’ die er is. Geef haar een stille omgeving. Geef haar verf en een groot stuk papier. Zet je vrees voor een kleurrijke vloer aan de kant. En ja… een outfit om haar kleding te beschermen is handig!

Stromen
Ze begint aarzelend, maar dan komt ze los. Staat ze eerst nog buiten het papier, al snel zet ze haar voetje er op. Ze pakt nog een fles verf en knijpt er behoorlijke hoeveelheden uit. Haar voet in de verf. De andere ook. Dan haar handen. De bewegingen, groot en klein, lijken uit vanuit haar diepste te komen. Het gaat stromen. Ze weet  niet wat ze wil, en dat is niet erg. Want het komt allemaal vanzelf. Er is alleen het hier en nu. En dat is voor haar de meest relaxte state of mind. Vredig. Focus zonder dat je er je best voor doet.

Schoon
En dan is mijn vloer vies. En écht, er is niets fijner dan dat. Want van een vloer schoonmaken word ík weer helemaal zen. En veel belangrijker: háár hoofd is schoon. Er is rust en trots. Meer heeft een moeder niet nodig!  Do try this at home. Enne… een bouwzeil op de grond kan ook he! 🙂

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld