Creativiteit is pokon voor de ziel. Althans, zo denkt Mindmatterz erover. En dat zal geen verrassing zijn. Creativiteit is meer dan een kast vol art supplies en af en toe een uurtje vrij om er daadwerkelijk iets mee te doen. Creativiteit is meer dan knutselen. Door creatief actief te zijn word je ontspannen, laat je de dagelijkse sleur los en ga je je simpelweg blij voelen. En dit duurt allemaal langer dan dat ene uurtje. Sterker nog: hoe vaker je ‘speelt’, hoe meer de BBC (the benefits of being creative) onderdeel worden van jouw flow.

Tachtig
Hoe weet je nu of je creatief bent? Een testje: pak een paperclip en kijk ernaar. Bedenk ondertussen wat je allemaal met deze paperclip kunt doen of maken. Kom je aan de 20 ideeën? Denk en voel dan nog even door. Een creatief persoon schijnt meer dan 80 toepassingen te kunnen bedenken.

Eureka
Door creatief actief te zijn kom je sneller in een flow. Hierdoor ben je in staat je eigenheid aan te boren, wordt experimenteren een tweede natuur. Je zult steeds meer nieuwe ideeen te genereren en buiten jouw gebaande paden te denken (voor je het weet ben je bij die 80 toepassingen!). Dit stimuleert het probleemoplossend vermogen. Sterker nog: obstakels worden uitdagingen. En hierdoor vergroot je bij jezelf de kans op het eureka-gevoel. En dat is een heerlijke state of mind. Dat gun je jezelf toch?

Slecht nieuws
Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. ’t Is een mooi gezegde. En het is nog waar ook. Naarmate je ouder wordt worden sommige dingen lastiger (hangdrum spelen bijvoorbeeld… ik had er écht eerder mee moeten beginnen; dan had ik het waarschijnlijk sneller onder de knie gehad). En dat geldt ook voor creativiteit. Want het slechte nieuws is: onze capaciteit om schaamteloos creatief actief te zijn is in de loop der jaren afgenomen. In groep 1 vonden we bijvoorbeeld dat we heel goed konden tekenen, verven en kleien. In groep 8 vonden wij dat doorgaans niet meer. En de meesten onder ons hebben die mening over hun eigen creativiteit niet meer losgelaten. Hoe dat werkt? Ik schreef er eerder een Mindfood over.

Speel!
Er is dus werk aan de winkel. En het mooie is: door kinderen te stimuleren creatief actief te zijn, word je het zelf ook. To teach is to learn. Selffulfilling prophecy to the max! Zoiets. Maar hoe dan? Ik geef je tips:

  • Geef het goede voorbeeld. Speel!
  • Waardeer creativiteit openlijk. Hang artwork op; ook als je er minder tevreden over bent.
  • Laat het kind leiden als het creatief bezig is. Bemoei je vooral met jezelf.
  • Zonder wrijving geen glans. Leer het kind (en jezelf) omgaan met teleurstellingen. Enne… falen is voorwaarts leren.
  • Beloon ook het proces. Dat is zoooooo belangrijk, ook als het om je eigen proces gaat!
  • Leg niet teveel regels op. Experimenteer ook zelf!

Succes, maar vooral: veel plezier!

Eureka en Prada
Nog even terugkomend op die paperclip. Sommigen zijn in staat wel héél creatief te denken als het om dit voorwerp (Hema, 175 stuks voor 1 euro) gaat. Prada verkoopt paperclips als moneyclip en vraagt er 185 dollar voor. Echt! Lees hier hoe dit creatieve idee ontvangen is…

Wil jij weer in verbinding komen met je eigen creativiteit? Dat kan met de trainingen en workshops van Mindmatterz. Op zondag 20 mei bijvoorbeeld is er weer een training Voortreffelijke Visuals. Er is nog een aantal plaatsen vrij. Meer info en aanmeldformulier vind je hier.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld