Hadden de boys van Los Bravos gelijk met hun nummer Black is Black? Daar is sinds een aantal jaren maar één antwoord op: Neen! En feitelijk was er vóór die tijd al eigenlijk geen sprake van één kleur zwart. Pak maar eens een zwart vel, of een ander zwart voorwerp. En schijn er dan een lampje op. De kleur zwart verandert, toch? Beetje gelig, groenig, blauwig. Maar zwart is het niet meer.

Vantablack
Sinds 2014 is dat anders. Toen vonden Britse onderzoekers van het Britse bedrijf Surrey Nanosystems de kleur Vantablack uit. Het doel was een zo zwart mogelijke kleur die strooilicht kan absorberen. Dat schijnt namelijk handig te zijn in de wereld van satellieten. De kleur bestaat uit microscopisch kleine buisjes koolstof en is zeer gevoelig voor aanraking. Als de buisjes verschuiven wordt de absorptie aangetast.

99,9 procent
Vantablack is zó zwart dat bijna al het licht dat erop wordt weerkaatst geabsorbeerd wordt. Ruim 99,9% in plaats van pakweg 90%. Met andere woorden: als je er een licht op schijnt, doet dat licht niets met het zwart. Zwart blijft zwart. En dat geldt zelfs als je er met een laser op richt. Een cirkel met een coating van Vantablack zien wij als een zwart gat.  Want met Vantablack zie je geen schaduwen. Een driedimensionaal object dat bewerkt is met de coating zien wij als een plat voorwerp. Bijzonder, toch?

 

Up yours
De bijzondere kleur Vantablack zie je niet zo vaak in de kunst terug. En dat heeft alles te maken met het feit dat Surrey Nanosystems de kleur heeft voorbehouden aan slechts één kunstenaar. Echt! Alleen Anish Kapoor mag de coating gebruiken. Kapoor was zo brutaal om na de ontdekking van de kleur gewoon even met het bedrijf te bellen.

Een aantal kunstenaars is niet zo blij met deze exclusiviteit. Een kleur of materiaal zou niet voorbehouden moeten zijn aan slechts één kunstenaar, zo is de overtuiging. Dit staat lijnrecht tegenover de vrijheid in de kunst. En hoe begin je een offensief anders dan op social media? De hashtag #sharetheblack is een tijdje trending geweest op Instagram, en kunstenaar  Stuart Semple ging zover dat hij het ‘pinkste pink’ bedacht en dit voor een prikke verkocht aan álle kunstenaars, behalve….. Kapoor.  Dat liet hij onomwonden weten op zijn website:

*Note: By adding this product to your cart you confirm that you are not Anish Kapoor, you are in no way affiliated to Anish Kapoor, you are not purchasing this item on behalf of Anish Kapoor or an associate of Anish Kapoor. To the best of your knowledge, information and belief this paint will not make it’s way into that hands of Anish Kapoor.

Deze laatste liet de kleur natuurlijk gewoon bestellen door een vriendje. En hij liet dat op Instagram weten… (klik op de afbeelding en lees vooral ook even de reacties).

 

Ach…. Kleur en kunstenaars… er is nog meer over te vertellen. Binnenkort een andere Mindfood over deze materie.

 

Beeldmateriaal van Vantablack is afkomstig van Surrey Nanosystems

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld