Buitenkunst. Ik kan het iedereen aanraden. Een lang weekend of een week samen creëren: toneel, fotografie, dans, zang, schilderen en meer. Acht jaar geleden koos ik voor een weekend lang fotograferen. De opdracht: maak een foto waarbij je even stil staat. Want er klopt iets niet. Of toch wel?  Enne… no filters. No photoshop.

Mijn gedachten gingen meteen naar de ‘pisa-poses’ waar ik stiekem altijd een beetje moet lachen. Je hebt ze vast wel eens gezien: foto’s van de scheve toren van Pisa of de Eiffeltoren. Drommen toeristen wringen zich in aparte poses voor die ene ‘humoristische’ shot. Een beetje spelen met afstand en richting en zo een soort van mindfuck creëren.  Ja! Dáár wilde ik iets mee doen.

En ook moest ik denken aan de eerste ‘kleurenfoto’s’. Met inkt ingekleurde zwart-witfoto’s. De kleurenfotografie was nog niet uitgevonden, maar kleurenfoto’s waren enorm populair onder de welgestelden. Zij wilden meer realistische foto’s en kozen daarom voor een – in termen van  nu – kitscherig aandoende kleurlaag. (Wist jij trouwens dat de Amerikaanse minister Wallace Nutting (1861-1941) een van de meest populaire foto-inkleurders van zijn tijd was?)

Terug naar Buitenkunst: Ik combineerde beide technieken en besloot Floor uit het bos te plukken om haar te laten poseren. En daar stond ze: met een kar in haar hand. En ik daar 35 meter achter, op een stoeltje. Een heel gehannes maar het resultaat mocht er zijn: een beeld van een kind dat haar mini-moeder op een kar voortsleept.

De afwerking van mijn project ging in 5 minuten: uitprinten en met ecoline er overheen. Net zo kitscherig als toen. Niet te gedetailleerd, en dat is ook niet nodig: de foto zelf geeft de transparante kleuren diepte.

En zoals dat wel vaker gaat, deed de synchroniteit een paar dagen na mijn Buitenkunstweekend zijn werk: ik zag een foto van Einstein en was in de war. Het was een kleurenfoto maar terugrekenend had dat geen kleurenfoto kunnen zijn. En ja hoor: een mindfuck. Want dit was het werk van Mads Madsen, een fanatieke geschiedkundige die met software de geschiedenis graag een beetje vervalst.

Anders kijken is anders zien. Never trust a picture! ♥

Het zal je niet verbazen maar in 2018 staat er een workshop Pisa-poses geprogrammeerd. Hou deze website in de gaten en meld je aan voor de Mindfood (nieuwsbrief) van Mindmatterz.

Automatisch Mindfood ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Mindmatterz, dan blijf je automatisch op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

* verplicht veld