Gelli plate, het klinkt als een enorm gelatinedessert op een grote platte schaal. En eigenlijk is dat het ook. Deze pudding is echter niet eetbaar. Maar wel lekker. Heel lekker. Want de gelli plate stelt jou in staat je de kunstenaar te voelen die je bent. Het is jouw bondgenoot in het experiment. Een hulpmiddel waarmee je jouw interne criticus een lesje kunt leren. Want eigenlijk is het net als met fotograferen-met-de-sportstand. Van de 28 foto’s die je in een seconde maakt, is er altijd wel eentje te pruimen. Spoileralert: gelliplate is veel leuker dan sportfotografie (sorry Geert en Alexander). Want met gelliplate hoef je niet te pielen met diafragma, witbalans, scherpte-diepte en sluitertijd. En je hoeft in hartje winter niet te koukleumen langs de lijn. Nee, gelliplate DOE je gewoon. Met heel veel plezier!
Monoprint
Gelli plate? Ik heb het over monoprint, een druktechniek waarbij – de naam zegt het al – slechts één afdruk kan worden gemaakt. Inkt of verf wordt op een glad oppervlak aangebracht in een bepaalde vorm en vervolgens wordt er een afdruk gemaakt op het papier dat je erop legt. Een heerlijke techniek die zowel ontspannend als spannend is.
(Ont)spannend
Ontspannend, want met monoprint werk je laag over laag. Vorm over vorm. Kleur over kleur. Je kunt werkelijk alle materialen gebruiken om jouw artwork naar wens te maken. En ben je nog niet tevreden, dan gaat er gewoon weer een laag overheen. Of je begint met een nieuw, al dan niet beschreven of beplakt vel. Heerlijk! Maar ook spannend, want door het herhaaldelijk toevoegen van lagen en afdruksjablonen, is het uiteindelijk een verrassing hoe jouw print er uit komt te zien.
Verslavend
Monoprint gaat dus heel makkelijk met de gelli plate. Een doorzichtige plak stevige gelatine. Een simpel gereedschap om in een mum van tijd de meest prachtige artworks te maken. De artworks zijn kunstwerken op zich. Maar je kunt ze ook gebruiken als basis voor artjournal pages, mixed media-projecten of om stationary mee te maken. De mogelijkheden zijn legio.
Gelliprinting kent eigenlijk maar een heel groot nadeel: Het is verslavend.