Skip to content

Van switch naar flow

We switchen wat af. Nee, ik heb het niet over Tinder of Happn. Ook niet over het herinrichten van je huis of Het Nieuwe Werken. Ik heb het over communiceren.
Voordat ik uitleg wat ik bedoel, doe ik graag een testje met je.

Wil je je ogen dichtdoen?
Okee, denk nu aan kaas
Open je ogen weer en vertel me waaraan jij dacht.
Aan de vier letter K, A, A, S? Of aan een blokje gele kaas, al dan niet met gaten?
Grote kans dat je aan dat laatste dacht!

Switchen
Met dit in het achterhoofd is het eigenlijk heel bijzonder dat verslagen van vergaderingen en brainstorms nog steeds zoveel letters bevatten. Eindeloos veel letters – vrijwel alleen maar letters – met als enige vrolijke noot een witregel. En met een beetje bof een structurerende bullet. That’s all. Had het niet veel meer voor de hand gelegen om een visueel verslag te maken? Het had je heel wat energie gekost (je switcht immers minder tussen tekst en beeld) waardoor jouw brein tijd over had gehad om andere dingen te doen.

Waarom visueel?
Gelukkig kiest men steeds vaker voor een visueel verslag. Dat scheelt een hoop geswitch. Maar er is meer goed nieuws, want het blijkt dat visuele voorstellingen veel langer in het geheugen blijven zitten dan bijvoorbeeld tekst of cijfers. Denk maar eens aan een grafiek. Dat ‘leest’ en beklijft beter dan een uitgebreide toelichting erop. En er is nóg meer:

  • Met visuals weet je in één oogopslag wat er tijdens een meeting besproken is (ook fijn voor de mensen die niet bij de meeting aanwezig waren). Met andere woorden: visuele voorstellingen ‘lees’ je integraal en snel.
  • Met visuals kun je doelgerichter verslag leggen. Snel tot de essentie komen!
  • Met een visuele weergave van de inhoud word je min of meer gedwongen te focussen en de kern tot je te nemen.
  • Met tekeningen leg je verbanden sneller, begrijp je de samenhang en worden patronen helder. In een geschreven verslag heb je heel veel woorden en paginaverwijzingen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Enne… in een visual hoef je niet te bladeren!
  • De betrokkenheid van de groep bij de totstandkoming van een visual is groot. Niet zelden maak ik mee dat er een wow-effect is bij het zien van de visual. Men is trots op het resultaat van hún meeting. Over groepsgevoel gesproken!
  • Visuals stellen je in staat beter te herinneren. Dat wat er gezegd werd, de interactie in de groep en eventueel discussie die er was. Bij het zien van de visual popt er in de hoofden van de ‘lezers’ vanalles op. Fijn!
  • Zien wat je hoort inspireert en zet aan tot verder associeren en denken.
  • Met visuals trek en vergroot je de aandacht. Vraagje: heb je ooit wel eens een geschreven verslag in de koffiekamer zien hangen?
  • Visuals zijn makkelijk te delen en multi-inzetbaar. Denk aan social media, magazines en websites. De herkenbaarheid en daarmee de attentiewaarde is groot.

Mindmatterz
Mindmatterz is betrokken bij uiteenlopende strategische overleggen en brainstorms. Als luisteraar, filteraar, tekenaar en inzichtgever. Bij uiteenlopende bedrijven en organisaties ben ik actief als facilitator en visual recorder. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen in verbinding te brengen met hun eigen creativiteit. Deze missie realiseer ik door het geven van uiteenlopende trainingen, waaronder ook sketchnoting. Zowel incompany als particulier (in Studio Mindmatterz). Meer weten? Check www.mindmatterz.nl.

Schrijf je in voor Mindfood

Wil je geïnspireerd worden met een kijkje in de keuken van Mindmatterz? Meer lezen over creativiteit? (Lees)tips ontvangen?

Laat hier je mailadres achter, dan stuur ik je af en toe een Mindfood.

Schrijf je in voor Mindfood

Wil je op de hoogte blijven van inspiratie en tips? 
Schrijf je in voor Mindfood in de inbox.

Laatste Mindfoods

Anders kijken = anders zien (2 van 2)

Buitenkunst. Ik kan het iedereen aanraden. Een lang weekend of een week samen creëren: toneel, fotografie, dans, zang,
Lees meer

Vorm: de schoonheid van perfectie

Je ziet ze steeds meer, de hippe hexagonen. Op prikborden op de wanden van kantoren, als tegels in
Lees meer

Paperclip

Creativiteit is pokon voor de ziel. Althans, zo denkt Mindmatterz erover. En dat zal geen verrassing zijn. Creativiteit
Lees meer

Anders kijken = anders zien (2 van 2)

Buitenkunst. Ik kan het iedereen aanraden. Een lang weekend of een week samen creëren: toneel, fotografie, dans, zang, schilderen en meer. Acht jaar geleden koos ik voor een weekend lang
Lees meer

Vorm: de schoonheid van perfectie

Je ziet ze steeds meer, de hippe hexagonen. Op prikborden op de wanden van kantoren, als tegels in de badkamer, als terugkerend element in interieurdesign van scholen en op communicatiemiddelen
Lees meer

Paperclip

Creativiteit is pokon voor de ziel. Althans, zo denkt Mindmatterz erover. En dat zal geen verrassing zijn. Creativiteit is meer dan een kast vol art supplies en af en toe
Lees meer

Tekenen is een goed idee!

Met tekeningen kun je meer onthouden, langer onthouden, verbanden leggen én je verhaal helder vertellen. En dat is niet alleen omdat tekeningen attentiewaarde hebben en gewoonweg aantrekkelijker zijn om erbij
Lees meer

Liefde voor letters

Al van kinds af aan was ik bezig met letters. Ik leerde lezen met de aap-noot-mies-methode (hoogstwaarschijnlijk behoorde ik tot de laatste lichting die met Does en scha-pen opgroeide). Wat
Lees meer

Wat ze je toen nooit vertelden…

Onlangs sprak ik een docent kunstvakken van een middelbare school. We spraken over zijn nieuwe klaslokaal en over het feit dat de kennis er van de muren droop. Want wat
Lees meer