Skip to content

Anders kijken = anders zien (2 van 2)

Buitenkunst. Ik kan het iedereen aanraden. Een lang weekend of een week samen creëren: toneel, fotografie, dans, zang, schilderen en meer. Acht jaar geleden koos ik voor een weekend lang fotograferen. De opdracht: maak een foto waarbij je even stil staat. Want er klopt iets niet. Of toch wel?  Enne… no filters. No photoshop.

Mijn gedachten gingen meteen naar de ‘pisa-poses’ waar ik stiekem altijd een beetje moet lachen. Je hebt ze vast wel eens gezien: foto’s van de scheve toren van Pisa of de Eiffeltoren. Drommen toeristen wringen zich in aparte poses voor die ene ‘humoristische’ shot. Een beetje spelen met afstand en richting en zo een soort van mindfuck creëren.  Ja! Dáár wilde ik iets mee doen.

En ook moest ik denken aan de eerste ‘kleurenfoto’s’. Met inkt ingekleurde zwart-witfoto’s. De kleurenfotografie was nog niet uitgevonden, maar kleurenfoto’s waren enorm populair onder de welgestelden. Zij wilden meer realistische foto’s en kozen daarom voor een – in termen van  nu – kitscherig aandoende kleurlaag. (Wist jij trouwens dat de Amerikaanse minister Wallace Nutting (1861-1941) een van de meest populaire foto-inkleurders van zijn tijd was?)

Terug naar Buitenkunst: Ik combineerde beide technieken en besloot Floor uit het bos te plukken om haar te laten poseren. En daar stond ze: met een kar in haar hand. En ik daar 35 meter achter, op een stoeltje. Een heel gehannes maar het resultaat mocht er zijn: een beeld van een kind dat haar mini-moeder op een kar voortsleept.

De afwerking van mijn project ging in 5 minuten: uitprinten en met ecoline er overheen. Net zo kitscherig als toen. Niet te gedetailleerd, en dat is ook niet nodig: de foto zelf geeft de transparante kleuren diepte.

En zoals dat wel vaker gaat, deed de synchroniteit een paar dagen na mijn Buitenkunstweekend zijn werk: ik zag een foto van Einstein en was in de war. Het was een kleurenfoto maar terugrekenend had dat geen kleurenfoto kunnen zijn. En ja hoor: een mindfuck. Want dit was het werk van Mads Madsen, een fanatieke geschiedkundige die met software de geschiedenis graag een beetje vervalst.

Anders kijken is anders zien. Never trust a picture! ♥

Schrijf je in voor Mindfood

Wil je geïnspireerd worden met een kijkje in de keuken van Mindmatterz? Meer lezen over creativiteit? (Lees)tips ontvangen?

Laat hier je mailadres achter, dan stuur ik je af en toe een Mindfood.

Schrijf je in voor Mindfood

Wil je op de hoogte blijven van inspiratie en tips? 
Schrijf je in voor Mindfood in de inbox.

Laatste Mindfoods

Vorm: de schoonheid van perfectie

Je ziet ze steeds meer, de hippe hexagonen. Op prikborden op de wanden van kantoren, als tegels in
Lees meer

Paperclip

Creativiteit is pokon voor de ziel. Althans, zo denkt Mindmatterz erover. En dat zal geen verrassing zijn. Creativiteit
Lees meer

Tekenen is een goed idee!

Met tekeningen kun je meer onthouden, langer onthouden, verbanden leggen én je verhaal helder vertellen. En dat is
Lees meer

Vorm: de schoonheid van perfectie

Je ziet ze steeds meer, de hippe hexagonen. Op prikborden op de wanden van kantoren, als tegels in de badkamer, als terugkerend element in interieurdesign van scholen en op communicatiemiddelen
Lees meer

Paperclip

Creativiteit is pokon voor de ziel. Althans, zo denkt Mindmatterz erover. En dat zal geen verrassing zijn. Creativiteit is meer dan een kast vol art supplies en af en toe
Lees meer

Tekenen is een goed idee!

Met tekeningen kun je meer onthouden, langer onthouden, verbanden leggen én je verhaal helder vertellen. En dat is niet alleen omdat tekeningen attentiewaarde hebben en gewoonweg aantrekkelijker zijn om erbij
Lees meer

Van switch naar flow

We switchen wat af. Nee, ik heb het niet over Tinder of Happn. Ook niet over het herinrichten van je huis of Het Nieuwe Werken. Ik heb het over communiceren.
Lees meer

Liefde voor letters

Al van kinds af aan was ik bezig met letters. Ik leerde lezen met de aap-noot-mies-methode (hoogstwaarschijnlijk behoorde ik tot de laatste lichting die met Does en scha-pen opgroeide). Wat
Lees meer

Wat ze je toen nooit vertelden…

Onlangs sprak ik een docent kunstvakken van een middelbare school. We spraken over zijn nieuwe klaslokaal en over het feit dat de kennis er van de muren droop. Want wat
Lees meer