Inmiddels heeft elke gemeente een of meer mobiliteitshubs. Waren we vroeger trots op Park and Rides (P+R) om auto’s buiten stadcentra te houden, in 2019 maakte Natuur & Milieu zich hard voor het ontwikkelen van netwerken van mobiliteitshubs in de wijken van de stad of als verbinding tussen dorpen en steden.
Een mobiliteitshub is een knooppunt waar verschillende vormen van duurzame mobiliteit worden gecombineerd. Er is een gevarieerd aanbod van duurzame, schone en actieve vervoersmiddelen, afgestemd op de behoeften van lokale gebruikers. De combinatie van bijvoorbeeld openbaar vervoer, (fiets)parkeerplaatsen en deelmobiliteit vergroot de keuze voor de reiziger. Maar de hub is meer dan alleen dat. Het is ook een prettige omgeving waar mensen graag verblijven: groen en goed verlicht, waar de reiziger beschut kan wachten of nog even kan werken. Omwonenden van de hub halen er hun pakket uit de pakketmuur. In de bijbehorende speeltuin spelen de jongste reizigers met de kinderen uit de buurt met elkaar.
In een sessie tijdens de Dag van de Stad in het Congrescentrum in Den Haag tekende Mindmatterz mee. Mensen met verschillende expertise bogen zich over het ontwerp en de faciliteiten van mobiliteitshub.